XIM Community

Mic not responding (PS4 Pro and Soundblaster X7  (Read 1528 times)

Offline ceebs

  • MVP
  • *
  • Posts: 2030
    • View Profile
  • Gamertag: ceebs_63
  • PSN ID: Captain_Minxley
Mic not responding (PS4 Pro and Soundblaster X7
« on: 06:03 AM - 03/26/19 »
My setup:

Soundblaster X7 connected to PS4 Pro via optical cable.

Audio Technica ATH-AD700 connected to Soundblaster X7.

Antlion Modmic 5 connected to Soundblaster X7.

Creative BT-W2 Bluetooth USB Transceiver plugged into a front port of the Pro and connected to X7 via Bluetooth.

The Input device is the USB Soundcard.

The Output device is AV/TV.

Primary Output Port is set to Digital Out (Optical).

Output to Headphones is set to Chat Audio.

Audio Format (Priority) is set to Bitstream (DTS).

My problem is that my mic is not picking up any sound with this setup. When I test it via the Creative X7 app, I can see and hear that the mic is responding, but within the PS4 Audio Device settings, although I have set the Microphone Level slider to its highest setting nothing registers in Input Volume.

I have HDCP disabled as I have an AVerMedia Live Gamer Portable 2 Plus plugged in for game recording. Is that causing the problem? If not, can anybody shed any light?
« Last Edit: 06:08 AM - 03/26/19 by ceebs »

Where's HL3?

XIM Apex, PS4 Pro + Crucial MX500 1TB, Xbox Series X, Allreli T9+, Swiftpoint Z, Aorus AMP500, AKG K702, Creative Sound Blaster X7, iFi Zen DAC v2, iFi Zen CAN, Eve Spectrum 4K 144Hz.

LIAN LI A4 H2O, ASRock Z690M-ITX/ax, Intel Core i5 12400, EK-AIO Basic 240, Crucial 32GB DDR4-3200, Samsung 980 Pro Gen4 2TB, Crucial MX500 1TB, KFA2 RTX 3080 SG, Cooler Master V850 SFX Gold and if you've read this far, you too are a genuine geek, my friend!

Offline Y2K

  • Member
  • *
  • Posts: 368
    • View Profile
Re: Mic not responding (PS4 Pro and Soundblaster X7
« Reply #1 on: 08:31 AM - 03/26/19 »
did you link the bt adapter to the x7 ?

make sure you pair bt and the x7 together
the power on the x7 need to be solid blue and the BT-W2 should be solid red

« Last Edit: 08:38 AM - 03/26/19 by Y2K »
ONE/PS4/PC
Router:Netgear r7800 with SQM
Mouse: GPro Wireless swap with kailh switches ..
keyboard: Leopold FC900R cherry red
Pad: qck+
Sound: HD600/modmic

Online mist4fun

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Posts: 58618
    • View Profile
Re: Mic not responding (PS4 Pro and Soundblaster X7
« Reply #2 on: 09:19 AM - 03/26/19 »
Does it work without APEX connected?
Have a problem with your XIM APEX? Find a solution in the XIM APEX Support FAQ
XIM APEX Quick Start Guide   |   XIM Instructional Videos

Offline ceebs

  • MVP
  • *
  • Posts: 2030
    • View Profile
  • Gamertag: ceebs_63
  • PSN ID: Captain_Minxley
Re: Mic not responding (PS4 Pro and Soundblaster X7
« Reply #3 on: 09:57 AM - 03/26/19 »
did you link the bt adapter to the x7 ?

make sure you pair bt and the x7 together
the power on the x7 need to be solid blue and the BT-W2 should be solid red
I thought that I'd paired it correctly, but the light on the BT-W2 flashes blue ~once every second. The X7 BT light is blue.

Where's HL3?

XIM Apex, PS4 Pro + Crucial MX500 1TB, Xbox Series X, Allreli T9+, Swiftpoint Z, Aorus AMP500, AKG K702, Creative Sound Blaster X7, iFi Zen DAC v2, iFi Zen CAN, Eve Spectrum 4K 144Hz.

LIAN LI A4 H2O, ASRock Z690M-ITX/ax, Intel Core i5 12400, EK-AIO Basic 240, Crucial 32GB DDR4-3200, Samsung 980 Pro Gen4 2TB, Crucial MX500 1TB, KFA2 RTX 3080 SG, Cooler Master V850 SFX Gold and if you've read this far, you too are a genuine geek, my friend!

Offline ceebs

  • MVP
  • *
  • Posts: 2030
    • View Profile
  • Gamertag: ceebs_63
  • PSN ID: Captain_Minxley
Re: Mic not responding (PS4 Pro and Soundblaster X7
« Reply #4 on: 09:58 AM - 03/26/19 »
Does it work without APEX connected?
I'll test when I get home, but I didn't think that the Apex was part of the equation as none of my sound setup is connected to it.

Where's HL3?

XIM Apex, PS4 Pro + Crucial MX500 1TB, Xbox Series X, Allreli T9+, Swiftpoint Z, Aorus AMP500, AKG K702, Creative Sound Blaster X7, iFi Zen DAC v2, iFi Zen CAN, Eve Spectrum 4K 144Hz.

LIAN LI A4 H2O, ASRock Z690M-ITX/ax, Intel Core i5 12400, EK-AIO Basic 240, Crucial 32GB DDR4-3200, Samsung 980 Pro Gen4 2TB, Crucial MX500 1TB, KFA2 RTX 3080 SG, Cooler Master V850 SFX Gold and if you've read this far, you too are a genuine geek, my friend!

Offline Y2K

  • Member
  • *
  • Posts: 368
    • View Profile
Re: Mic not responding (PS4 Pro and Soundblaster X7
« Reply #5 on: 10:03 PM - 03/26/19 »
did you link the bt adapter to the x7 ?

make sure you pair bt and the x7 together
the power on the x7 need to be solid blue and the BT-W2 should be solid red
I thought that I'd paired it correctly, but the light on the BT-W2 flashes blue ~once every second. The X7 BT light is blue.


The led need to be solid red on bt-w2

To pair bt to x7
Press and hold x7 power until it blink blue
Plug in bt-w2 adapter than Press and hold bt w2 for 4 sec


We got the same setup.
« Last Edit: 05:32 AM - 03/27/19 by Y2K »
ONE/PS4/PC
Router:Netgear r7800 with SQM
Mouse: GPro Wireless swap with kailh switches ..
keyboard: Leopold FC900R cherry red
Pad: qck+
Sound: HD600/modmic

Offline antithesis

  • MVP
  • *
  • Posts: 13530
    • View Profile
    • Mod Squad
Re: Mic not responding (PS4 Pro and Soundblaster X7
« Reply #6 on: 11:58 PM - 03/26/19 »
Connect the BT-W2 to the PS4 via USB and pair it with the X7. I can't recall exactly how to pair on the X7 side, but the power / BT light on the X7 will go blue.

Go to PS4 > Settings > Audio Devices, set both Input and Output to Creative BT-W2. Set "Output to Headphones" to Chat Audio.

Change Settings > Sound and Screen > Audio Output Settings from DTS to Dolby.  The Dolby Digital LED will light up on the PS4 when setup correctly.

In the X7 app, go to Mixer > Recording and enable BlueTooth - this is your mic's connection to the BT-W2.

Official Australian distributor for
XIM NEXUS, XIM APEX, Titan One & Titan Two at Mod Squad
XIM APEX demos on Twitch and YouTube. Follow Twitter for live stream alerts

Offline ceebs

  • MVP
  • *
  • Posts: 2030
    • View Profile
  • Gamertag: ceebs_63
  • PSN ID: Captain_Minxley
Re: Mic not responding (PS4 Pro and Soundblaster X7
« Reply #7 on: 03:05 AM - 03/27/19 »
did you link the bt adapter to the x7 ?

make sure you pair bt and the x7 together
the power on the x7 need to be solid blue and the BT-W2 should be solid red
I thought that I'd paired it correctly, but the light on the BT-W2 flashes blue ~once every second. The X7 BT light is blue.


The led need to be solid red on bt-w2

To pair bt to x7
Pess and hold x7 power untill turn solid blue
Plug in ur adapter.Press and hold bt w2 for 4 sec


We got the same setup.
Thanks. The bit I was missing was pressing the power button on the X7 until it turned blue. All working now.
Thanks for your help.

Where's HL3?

XIM Apex, PS4 Pro + Crucial MX500 1TB, Xbox Series X, Allreli T9+, Swiftpoint Z, Aorus AMP500, AKG K702, Creative Sound Blaster X7, iFi Zen DAC v2, iFi Zen CAN, Eve Spectrum 4K 144Hz.

LIAN LI A4 H2O, ASRock Z690M-ITX/ax, Intel Core i5 12400, EK-AIO Basic 240, Crucial 32GB DDR4-3200, Samsung 980 Pro Gen4 2TB, Crucial MX500 1TB, KFA2 RTX 3080 SG, Cooler Master V850 SFX Gold and if you've read this far, you too are a genuine geek, my friend!

Offline ceebs

  • MVP
  • *
  • Posts: 2030
    • View Profile
  • Gamertag: ceebs_63
  • PSN ID: Captain_Minxley
Re: Mic not responding (PS4 Pro and Soundblaster X7
« Reply #8 on: 03:07 AM - 03/27/19 »
Connect the BT-W2 to the PS4 via USB and pair it with the X7. I can't recall exactly how to pair on the X7 side, but the power / BT light on the X7 will go blue.

Go to PS4 > Settings > Audio Devices, set both Input and Output to Creative BT-W2. Set "Output to Headphones" to Chat Audio.

Change Settings > Sound and Screen > Audio Output Settings from DTS to Dolby.  The Dolby Digital LED will light up on the PS4 when setup correctly.

In the X7 app, go to Mixer > Recording and enable BlueTooth - this is your mic's connection to the BT-W2.
I followed the instructions in one of your older threads, last night, and got it sorted.
Many thanks, antithesis.

Where's HL3?

XIM Apex, PS4 Pro + Crucial MX500 1TB, Xbox Series X, Allreli T9+, Swiftpoint Z, Aorus AMP500, AKG K702, Creative Sound Blaster X7, iFi Zen DAC v2, iFi Zen CAN, Eve Spectrum 4K 144Hz.

LIAN LI A4 H2O, ASRock Z690M-ITX/ax, Intel Core i5 12400, EK-AIO Basic 240, Crucial 32GB DDR4-3200, Samsung 980 Pro Gen4 2TB, Crucial MX500 1TB, KFA2 RTX 3080 SG, Cooler Master V850 SFX Gold and if you've read this far, you too are a genuine geek, my friend!

Offline ceebs

  • MVP
  • *
  • Posts: 2030
    • View Profile
  • Gamertag: ceebs_63
  • PSN ID: Captain_Minxley
Re: Mic not responding (PS4 Pro and Soundblaster X7
« Reply #9 on: 03:09 AM - 03/27/19 »
I am using Soundblaster X7 too. But I am going to replace it with somtheing better.
Interesting. I'm curious as to what device is better than the X7. I'm always looking to improve my setup.
« Last Edit: 06:35 AM - 03/27/19 by ceebs »

Where's HL3?

XIM Apex, PS4 Pro + Crucial MX500 1TB, Xbox Series X, Allreli T9+, Swiftpoint Z, Aorus AMP500, AKG K702, Creative Sound Blaster X7, iFi Zen DAC v2, iFi Zen CAN, Eve Spectrum 4K 144Hz.

LIAN LI A4 H2O, ASRock Z690M-ITX/ax, Intel Core i5 12400, EK-AIO Basic 240, Crucial 32GB DDR4-3200, Samsung 980 Pro Gen4 2TB, Crucial MX500 1TB, KFA2 RTX 3080 SG, Cooler Master V850 SFX Gold and if you've read this far, you too are a genuine geek, my friend!

Offline antithesis

  • MVP
  • *
  • Posts: 13530
    • View Profile
    • Mod Squad
Re: Mic not responding (PS4 Pro and Soundblaster X7
« Reply #10 on: 03:11 AM - 03/27/19 »
Itís a spammer ceebs, see how the link has been added to your quote? Might want to delete the quote from your reply too :)

Official Australian distributor for
XIM NEXUS, XIM APEX, Titan One & Titan Two at Mod Squad
XIM APEX demos on Twitch and YouTube. Follow Twitter for live stream alerts

Offline ceebs

  • MVP
  • *
  • Posts: 2030
    • View Profile
  • Gamertag: ceebs_63
  • PSN ID: Captain_Minxley
Re: Mic not responding (PS4 Pro and Soundblaster X7
« Reply #11 on: 06:35 AM - 03/27/19 »
Itís a spammer ceebs, see how the link has been added to your quote? Might want to delete the quote from your reply too :)
Done. :)

Where's HL3?

XIM Apex, PS4 Pro + Crucial MX500 1TB, Xbox Series X, Allreli T9+, Swiftpoint Z, Aorus AMP500, AKG K702, Creative Sound Blaster X7, iFi Zen DAC v2, iFi Zen CAN, Eve Spectrum 4K 144Hz.

LIAN LI A4 H2O, ASRock Z690M-ITX/ax, Intel Core i5 12400, EK-AIO Basic 240, Crucial 32GB DDR4-3200, Samsung 980 Pro Gen4 2TB, Crucial MX500 1TB, KFA2 RTX 3080 SG, Cooler Master V850 SFX Gold and if you've read this far, you too are a genuine geek, my friend!


Admin