XIM Community

XIM4 Stopped Working  (Read 3372 times)

Offline Jdrob85

  • Member
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
  • PSN ID: jdrob85
XIM4 Stopped Working
« on: 01:56 PM - 09/22/15 »
My Xim4 seems to have died. I have tried all of the general trouble shooting i could find on the forum - fully charged controller, swapping cables, updated to latest firmware (20150816). When started it up, the controller goes to a yellow blinking light, but nothing will respond to any button presses. I have a friend who has a XIM4 _ he bought it after i recommended it to him- and Let me swap his working one out with mine on his system. Using  his system -all his cables controller mouse and keyboard, psn ,ect- it responded exactly like my system,
 I have requested an RMA, but am I missing any thing else I might try? With Destiny, The Taken King just out, I am kind in Try Hard mode, and am greatly missing my Xim4.
« Last Edit: 02:41 PM - 11/09/15 by Jdrob85 »

Offline OBsIV

  • Administrator
  • MVP
  • *
  • Posts: 41236
  • It's obsessive.
    • View Profile
    • OBsIV's Blog
Re: XIM4 Stopped Working
« Reply #1 on: 02:22 PM - 09/22/15 »
Welcome to the community. It sounds like you can flash firmware, so, that eliminates several hardware issues. Please plug in your controller into port 1 (and don't plug in your mouse and keyboard) and connect your XIM4 to your console. Can you tell us exactly what the lights on your XIM4 does?
Get the most out of your XIM APEX, read the XIM APEX Support FAQ.

Offline Jdrob85

  • Member
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
  • PSN ID: jdrob85
Re: [ACTIVE] XIM4 Stopped Working
« Reply #2 on: 03:43 PM - 09/22/15 »
With the controller off, and plugged into port one- then plugging int the xim,  i get, rainbow, solid red, quick flash of rainbow then breathing red.

Offline Jdrob85

  • Member
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
  • PSN ID: jdrob85
Re: [ACTIVE] XIM4 Stopped Working
« Reply #3 on: 03:44 PM - 09/22/15 »
Just to clarify,  my controller  is normally  plugged into port one.

Offline Jdrob85

  • Member
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
  • PSN ID: jdrob85
Re: [ACTIVE] XIM4 Stopped Working
« Reply #4 on: 03:46 PM - 09/22/15 »
I get the same colors if it is plugged into the normal port [3].

Offline mist4fun

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Posts: 57841
    • View Profile
Re: [ACTIVE] XIM4 Stopped Working
« Reply #5 on: 04:52 PM - 09/22/15 »
With the controller off, and plugged into port one- then plugging int the xim,  i get, rainbow, solid red, quick flash of rainbow then breathing red.

This looks normal. You're seeing the startup light sequence, then the config color, then the bluetooth initiation (green/blue), then config color.

It's strange because it appears there is a communication issue with your controller but if it's not working on your friends setup (cables and controller) I'm not sure what it could be. Normally when they don't respond like this they can't be flashed or they will white light.
Have a problem with your XIM APEX? Find a solution in the XIM APEX Support FAQ
XIM APEX Quick Start Guide   |   XIM Instructional Videos

Offline Jdrob85

  • Member
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
  • PSN ID: jdrob85
Re: [ACTIVE] XIM4 Stopped Working
« Reply #6 on: 04:59 PM - 09/22/15 »
Also, I can no longer connect with the xim. I can pair with it, but using the manager i get the error "connect faliure {10048}

Offline Jdrob85

  • Member
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
  • PSN ID: jdrob85
Re: [ACTIVE] XIM4 Stopped Working
« Reply #7 on: 05:02 PM - 09/22/15 »
 When trying from my phone, i get this error " Connect Failure (read failed, socket might closed or timed out: -1) [-1]"

Offline OBsIV

  • Administrator
  • MVP
  • *
  • Posts: 41236
  • It's obsessive.
    • View Profile
    • OBsIV's Blog
Re: [ACTIVE] XIM4 Stopped Working
« Reply #8 on: 05:04 PM - 09/22/15 »
When trying from my phone, i get this error " Connect Failure (read failed, socket might closed or timed out: -1) [-1]"

That sounds like a mismatch of versions between Manager and your firmware. Are you certain you are running 816 both on your XIM4 and your phone?
Get the most out of your XIM APEX, read the XIM APEX Support FAQ.

Offline Jdrob85

  • Member
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
  • PSN ID: jdrob85
Re: [ACTIVE] XIM4 Stopped Working
« Reply #9 on: 05:05 PM - 09/22/15 »
Another error i just got is " communication size missmatch [-1] "

Offline OBsIV

  • Administrator
  • MVP
  • *
  • Posts: 41236
  • It's obsessive.
    • View Profile
    • OBsIV's Blog
Re: [ACTIVE] XIM4 Stopped Working
« Reply #10 on: 05:06 PM - 09/22/15 »
Another error i just got is " communication size missmatch [-1] "

This definitely means your Manager version doesn't match your firmware version.
Get the most out of your XIM APEX, read the XIM APEX Support FAQ.

Offline Jdrob85

  • Member
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
  • PSN ID: jdrob85
Re: [ACTIVE] XIM4 Stopped Working
« Reply #11 on: 05:08 PM - 09/22/15 »
Where can I down load the later manager for pc, and also for my phone...

Offline OBsIV

  • Administrator
  • MVP
  • *
  • Posts: 41236
  • It's obsessive.
    • View Profile
    • OBsIV's Blog
Re: [ACTIVE] XIM4 Stopped Working
« Reply #12 on: 05:31 PM - 09/22/15 »
Where can I down load the later manager for pc, and also for my phone...

From here: http://xim4.com/community/index.php?board=77.0
Get the most out of your XIM APEX, read the XIM APEX Support FAQ.

Offline Jdrob85

  • Member
  • *
  • Posts: 12
    • View Profile
  • PSN ID: jdrob85
Re: [ACTIVE] XIM4 Stopped Working
« Reply #13 on: 05:41 PM - 09/22/15 »
Thank you. That let me connect and setup a profile. I tried it at my friends home and it worked! I will try on my psn when I get home. I will post again with the result. Thank you for your help!.

Offline mist4fun

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Posts: 57841
    • View Profile
Re: [ACTIVE] XIM4 Stopped Working
« Reply #14 on: 06:12 PM - 09/22/15 »
Oh, ok. I had a feeling it was something simple that was being overlooked. It was unresponsive because when you flashed to 816 it required a factory restore which wiped your device. It needed a config added. Its good to hear that it's fixed. :)
Have a problem with your XIM APEX? Find a solution in the XIM APEX Support FAQ
XIM APEX Quick Start Guide   |   XIM Instructional Videos


Admin